samen is beter


Een fietsenmaker, een bakker of een medewerker van een maisfabriekje?
Tot voor kort kwam je deze mensen niet tegen in Rakai. Maar met de komst van Nederlandse ondernemers in dit gebied is er opeens van alles mogelijk.

Dorpelingen profiteren van de samenwerking tussen enthousiaste ondernemers en hulpverlenigsinstanties. Boeren zien hun oogsten verdubbelen, weeskinderen kunnen weer naar school en voor weduwen zijn er ineens mogelijkheden om met hun talenten en vaardigheden een inkomen te vergaren. Bovendien zorgen schoon water, voorlichting en een betere hygiene ervoor dat mensen veel minder vaak ziek zijn of vroegtijdig overlijden. Ook simpele oplossingen, zoals de beschikbaarheid van muskietennetten en eenvoudige solarverlichting dragen bij aan een opbloeiend bestaan in Kakuuto, Kasaali en Kasaaka. 

De integrale aanpak is een inspiratiebron voor andere omliggende dorpsgemeenschappen, maar kan alleen met hulp van bewogen medemensen en ondernemingen verder worden uitgebreid. Daarom roepen we Nederlandse ondernemers op een deel van hun kennis, geld en tijd beschikbaar te stellen en actief deel te nemen in kleine projecten die uiteindelijk tot grote veranderingen kunnen leiden.

Actuele projecten

Skill development center

De bouwbedrijven Klomps, Weneko en Westerveld & Nederlof hebben gezamelijk een Skills Development Centre (‘ambachtsschool’) gebouwd. Jongeren krijgen nu de mogelijkheid om een beroepsopleiding te gaan volgen en daardoor sneller zelfredzaam te worden.Het is een schitterend initiatief dat jongeren helpt om een goede, hoopvolle toekomst op te bouwen en de cirkel van armoede te doorbreken

RODI amazing grace bakery

De Amazing Bread Factory in Ssanje / Rakai kreeg na de opening een vliegende start. Al snel bood de sociale fabriek plaats aan 25 werknemers. Men kon echter niet vermoeden dat er drie jaar later een winstgevende broodfabriek zou staan met bijna 100 weduwen en kansarme jongeren in dienst. Toch is de fabriek nog niet uitgegroeid en heeft dit project indrukwekkende groeiambities.

Home resettlement program

Het is niet alleen een opsteker dat je een dak boven je hoofd krijgt, maar minstens zo belangrijk is dat dakloze families ervaren dat ze niet waardeloos zijn. Dat er anderen zijn (zoals AH Boonstra) die zich bekommeren om hun leef-omstandigheden. Daar putten ze veel hoop uit.
Er zijn helaas nog steeds veel families die wachten op een stenen huisje. 

Maize factory

De Focusplaza Foundation heeft in 2017 in Kasaka met behulp van Plus-ondernemer Pel ’t Lam en mengvoeder-fabriek De Hoop uit Zelhem een maïsfabriek kunnen openen. Ruim 300 gezinnen profiteren van dit project en kunnen nu in hun eigen levensonderhoud voorzien. Sinds eind 2018 is de fabriek geheel zelfvoorzienend. De volgende uitdaging is elektriciteit.

Boaz hospital KCMC

Zaterdag 8 december 2018 mochten we in het bijzijn van één van de sponsors de nieuwe Kasaka Community Medical Clinic in Kasaka openen. Een kleurrijk feest vol getuigenissen van patiënten en mensen die de zegen van de kliniek en dokterspost voor deze regio onderstreepten. De kliniek biedt o.a. hulp aan kinderen, zwangere (tiener)moeders,  verkeersslachtoffers, malariapatiënten etc.  Voor de aanschaf van medische apparatuur en medicijnen is nog veel geld nodig.

Fortune coffee project

Het is 2010 als Fred Sekyewa zijn droom deelt om in zijn geboorteregio Rakai het verschil te maken. Hij wil een koffieproject starten waarbij kansarme gezinnen door training en het verbouwen en collectief verkopen van koffie zelfvoorzienend kunnen worden. Inmiddels nemen 2.200 gezinnen succesvol deel aan het door Fortune gesponsorde koffieproject.  Het ophalen van koffieoogsten is nog steeds een enorme uitdaging door het ontbreken van de juiste transportmiddelen.

Home farming

Het maïsproject is meer dan het uitdelen van mais en de bouw van de fabriek. Eén van de onderdelen is voorlichting over gewasbescherming en preventie. In aanwezigheid van de regionale vertegen-woordiger van de president en lokale landbouw officier werden vorig jaar prijzen uitgedeeld aan de best presterende maïsboeren! Met landbouwmechanisatie en de juiste kennis en kunde willen we de oogsten de komende jaren verdrievoudigen en daarmee de honger definitief uitbannen.

Waterproject Kasaka

De kinderen in Kasaka hoeven binnenkort geen kilometers meer te lopen voor hun drinkwater. In 2019 wordt in het "dorpje zonder glimlach" een waterpomp geplaatst voor de plaatselijke bevolking en komt er een eind aan het gebruik van sterk vervuild water voor de maaltijdbereiding en het drinkwater  op school.  Geld voor irrigatie is er echter nog niet en eigenlijk wel dringend nodig om uitdroging van de voedselplantages tegen te gaan. In het droogte-seizoen gaat nog veel kostbaar voedsel verloren.

Teacher salary project SDC

Het Skills Development Center waar in 2018 de eerste  lichting afstudeerde met een certificaat voor naaister of monteur op zak is nog niet geheel zelfstandig!  Het komend jaar kunnen we hen door een donatie van Retail Made opnieuw ondersteunen met salarissen voor twee professionele leerkrachten. Ook zijn er nieuwe vakopleidingen in voorbereiding waarvoor donaties zeer op prijs worden gesteld.

SDC Motorcycle repair

Naast de ambachtsschool in Ssanje wordt gewerkt aan een werkplaats voor auto-monteurs in spé.  Hier kunnen leerlingen praktijkervaring opdoen en een extra centje bijverdienen voor hun levensonderhoud door auto's brommers en motoren uit de regio te repareren. Ook voor de school is dit een extra inkomstenbron. Met behulp van giften hoopt de school gereedschappen en materiaal aan te kunnen schaffen.

Eerder Gerealiseerd:

Coffee Proces factory

Gerealiseerd door Fortune Coffee

Kasaka Medical center

Gerealiseerd door bouwbedrijf Lont

rodi Bread cutter 

Gerealiseerd door Plus Giel Smits

garage John Bosco

Gerealiseerd samen met UCCF